паркиране
паркиране / netinfo
Общинският съвет на Габрово прие на първа четене Наредбата за реда за престой и паркиране на пътни превозни средства. Предлагат се 453 места в централната част на града.

Според общинския съветник Николай Григоров, цитиран от вестник „100 вести", заявява, че такава наредба е актуална и належаща, но предлаганата е в доста суров, необработен вид. Тя трябва да се разглежда в контекста на цялостната организация на движението в централната градска част. Той смята, че могат да се организират еднопосочни улици, които ще облекчат движението. Григоров приема идеята за алтернативни методи за предвижване, като велосипеди, но никой не говори за строеж на велосипедни алеи. Според него не е ясно от Наредбата кое звено ще ръководи цялостната дейност на паркирането. Той не е съгласен със записаното, че кметът може да го възложи на външна фирма, има достатъчно ресурс в Общината, смята Григоров. Освен това в наредбата не са посочени точно колко безплатни места има за инвалиди, нито от кога до кога ще е платено паркирането.

Синя зона в Габрово няма да има, но се разширява обхвата на платените места за паркиране
 

скоба паркиране
Дарик Варна, архив

Отговорът на зам.-кмета Климент Кунев, който също е цитиран от изданието е, че платеното паркиране ще е валидно от 09:00 до 17:00 часа, без събота и неделя. Той уточнява, че въпросните 453 платени места за паркиране могат да претърпят промяна надолу или нагоре при обсъждане с граждани и при второто четене на наредбата. Той одобрява еднопосочните улици в центъра на града, но повечето от тях са част от републиканската пътна мрежа и трябва доста усилия да станат еднопосочни.

Първа стъпка към въвеждане на синя зона в Габрово

„100 вести" информира и за становището на общинския съветник Пепа Сомлева, която също приема нуждата от наредбата, но според нея се говори само за жилищни имоти. Как ще се уреди паркирането в частни и държавни нежилищни имоти, пита тя.

предостави алтернатива на безконтролно паркиране
DarikNews.bg


Богомил Белчев подкрепи Таня Христова за Синята зона

Според общинския съветник Лена Енева много добре трябва да се помисли за местата на инвалидите. Повечето от тях са с намалена трудоспособност, над 50%, но заради вътрешни заболявания, а не с проблеми на опорно-двигателен апарат. Ако безплатното паркиране важи за всички, местата бързо ще свършват.