предостави алтернатива на безконтролно паркиране
предостави алтернатива на безконтролно паркиране / DarikNews.bg
Общината предоставя алтернатива на безконтролно паркиране
Причините, които налагат приемането на Наредба за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на Община Габрово бяха обявени на сайта на местната администрация.

Материята относно реда за престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на Община Габрово е уредена в Закона за движение по пътищата и правилника по неговото прилагане както и частично и несистематизирано в приетите от Общински съвет – Габрово Наредба 1 за чистотата в габровска община, Наредба №3 за опазване на обществения ред и сигурността на територията на община Габрово и в Наредба за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на територията на Община Габрово, поради което е необходимо текстовете в цитираните наредби да бъдат систематизирани и обединени в един нормативен акт.

Паяк ще вдига неправилно паркираните автомобили

Приемането на Наредбата е продиктувано и от необходимостта за подобряване на организацията на движение и организацията на паркиране. Към настоящият момент, липсва специфична (местна) регламентация при организиране на паркирането, поради което, въпреки наличието на не малък брой места за безплатно паркиране, се наблюдава безконтролно паркиране в нарушение на ЗДвП, което затруднява участниците в движението и гражданите, като създава предпоставки за ПТП.

Богомил Белчев подкрепи Таня Христова за Синята зона

Практиката показва, че след въвеждане на участъци от сини зони в населените места се наблюдава значителна регулация при паркирането, както в самата синя зона поради повишения контрол и налични средства – технически, финансови и човешки, за осъществяване на нужния контрол, така и в прилежащите й зони. Публичните органи са отговорни за провеждането на политики насочени към устойчивото и екологично развитие. В този смисъл в различни градове в Европа и България са предвидени различни методи, средства и механизми за ограничаване използването на моторни превозни средства, като например, насърчаване използването на електрически такива, ограничаване достъпа до определени зони на населеното място или на определени категория автомобили в тези части, насърчаване използването на обществения транспорт и др. с оглед спецификата на населеното място.
 

Въвеждат синя зона в централната част на Габрово 



Чрез въвеждането на зони за платено паркиране в определени часове на денонощието се цели имено и този ефект - подобряване на екологичната обстановка в града посредством намаляване на вредните емисии излъчвани от изгорелите газове на моторните превозни средства, предизвиквани при интензивния трафик в часовете преди започване на работния ден и след приключването на работния ден. В тази насока е и реализирането на инфраструктурните проекти целящи облекчаване на трафика в града.

Наличието на множество автомобили, движещи се на територията на гр. Габрово и недостатъчната инфраструктура за алтернативна градска мобилност, представляват пречка за развитието и насърчаването на алтернативните способи за придвижване. Не на последно място, чрез регламентирането на зони за паркиране и тяхното обособяване, с настоящата наредба ще се регламентират и по-голям брой паркоместа, предназначени за хора с увреждания.

При сегашната обстановка, такива места са обособени само на паркингите, но не и на местата по улиците, които са обособени като места за безплатно паркиране. Община Габрово ежегодно разходва средства, които са насочени към транспортната инфраструктура, осъществяването на контрол върху движението – поставяне на вертикална и хоризонтална маркировка, упражняване на контрол за неправилно паркиране на ППС, обслужване (стопанисване и експлоатация) на места за паркиране – паркинги общинска собственост и други дейности.

ПРОЕКТ ЗА НАРЕДБА ЗА РЕДА ЗА ПРЕСТОЙ И ПАРКИРАНЕ НА ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ГАБРОВО