24 май - Ден на славянската писменост и българската просвета и култура
24 май - Ден на славянската писменост и българската просвета и култура / Дарик Габрово, архив

Денят на българската просвета и култура по традиция започва с тържествен молебен в чест на празника. Той ще бъде отслужен в 10 часа от габровските свещеници в храм „Успение на Пресвета Богородица". Ученици ще посрещнат гостите пред вратите на църквата с китка здравец, а след това ще понесат иконата на светите братя Кирил и Методий, украсена с венец от цветя в литийното шествие до паметника на Васил Априлов, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Кметът на Габрово, духовни лица, Областният управител, Председателят на Общинския съвет, началникът на Регионалния инспекторат на образованието, общински съветници, заместник -кметовете на общината, Ректорът на Техническия университет и неговите заместници, други официални лица ще бъдат на трибуната, край която през площад „Възраждане" ще преминат празничните колони на габровските ученици, просветни и културни дейци. Началото на шествието е в 11 часа.

Община Габрово по традиция организира в Деня на българската просвета и култура книжен базар. На площад „Възраждане" в 10 часа започва лятно четене, приказно пътешествие в детските книги, забавни игри, подготвени със съдействието на книжарници „Златев" и „Том 1-ви", Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов", Дружеството на писателите - Габрово и издателство „ЕКС ПРЕС"

В този ден Габрово ще бъде домакин на националната кампания „Бъди грамотен". Всеки ще може да тестват познанията си по български език и да получи безплатна консултация от 10 до 14 ч. на площад „Възраждане".