200 години от майсторския облог в Трявна
200 години от майсторския облог в Трявна / netinfo
200 години от сключването на първия майсторски облог ще честват днес тревненци. Те ще отбележат Гергьовден и Деня на резбаря с шествие, което ще тръгне от старинния площад и ще завърши в Даскаловата къща. То ще бъде предвождано от Градската духова музика и иконата на св. Георги – патрона на резбарите.

В Даскаловата къща ще бъде отслужен водосвет за благополучието на Трявна и майсторите – резбари. Кметът на Общината Драгомир Николов ще открие официално тържествата по повод годишнината от майсторския облог. Пред всички Уста Дарин Божков, който спечели през миналата година облога между резбарите в Трявна, ще се обърне към своите колеги с идеята за създаване на така наречената тревненска колона. До Димитровден всеки от тях трябва да изработи по една малка плочка с мотиви от своя дърворезба, която на този ден ще се монтира към 200 годишна колона. Тя ще бъде посланието на сегашните майстори към бъдещите поколения.

Директорът на специализирания музей по резбарство Юлия Нинова разказа пред Дарик, че според легендата преди 200 години точно на 6 май в Даскаловата къща се сключва облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца за направата на резбовани тавани. Двамата работили в продължение на 6 месеца като никой от тях не знаел какво прави другият. На Димитровден всички ахнали от красивите резбовани слънца на таваните в Даскаловата къща, изработени от участниците в облога. Този облог се смята за първия художествен конкурс в страната. По тази легенда Рачо Стоянов написва драмата „Майстори”.