/ Снимка: Дарик, архив
Наказание от 20 години лишаване от свобода ще изтърпи поръчител на двойно убийство и унищожаване на чуждо имущество, предаден на съд от Окръжна прокуратура – Габрово. Делото е под специален надзор на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Съдът призна В.И. за виновен в това, че като подбудител и помагач, в съучастие с Л.П. от София (извършител), склонил последния да умъртви мъж и жена от с. Богданчовци, общ. Габрово и същият го извършил чрез използване на огнестрелно оръжие . Признат е за виновен и в това, че като подбудител и помагач на Л.П. (извършител), склонил последния да унищожи чужд недвижим имот – къщата, обитавана от съседите му и намиращите се в нея вещи, всичко на стойност 35 983,80 лева.

Обраха парите на клиентка на фризьорски салон в Габрово

Освен наказание 20 години лишаване от свобода, В.И е осъден  да заплати на наследниците на починалите, конституирани като граждански ищци и частни обвинители в процеса, обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на общо 800 000 лева.

Двете престъпления са извършени през лятото на 2017 г., като за осъществяването им на Л.П. е обещана и заплатена равностойността на сумата от 25 000 евро.

Парадокс: Жена от Габрово получи акт за собствената си смърт от Германия

По отношение на обвинения като извършител на убийството - Л.П. наказателното производство е прекратено, поради смъртта му, настъпила в хода на процеса.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.