/ iStock/Getty Images
Общинското средно училище "Райчо Каролев" преминава от утре на дистанционна форма на обучение, тъй като 16 преподаватели са дали положителни проби за коронавирус.

Дистанционно ще се обучават през платформата Microsoft teams учениците от четвърти до дванайсети клас, а децата от първи до трети клас ще учат присъствено при строги мерки за предпазване от COVID -19, съобщи Галина Витанова от пресслужбата на общината.

Учителите са поставени под домашна карантина и няма хоспитализирани. Засега в Регионалната здравна инспекция в Габрово няма данни за заболели деца, уточниха от общината. Дистанционният режим ще продължи до 9 октомври.

За учениците от първи до трети клас обучението е организирано чрез разделяне на класовете на 2 групи, като децата ще сядат сами на чин и през чин. Столовата и лавката няма да работят, родителите трябва да им приготвят храна и вода от вкъщи. Междучасията няма да са общи, а по график.

Преустановява се и транспортът за пътуващите деца от началната степен, тъй като училището е средищно. Утре предстои тестване на шофьорите и на непедагогическия персонал на училището. След излизане на пробите им родителите на пътуващите деца ще бъдат уведомени кога транспортирането ще бъде възстановено. Влизането в сградата на училището за първокласниците ще става през централния вход, занятията ще започват в 08.30 часа и ще се учи само на първия етаж. Вторите класове ще започват часовете в 08.15 часа, ще влизат през западния вход на сградата и ще учат на втория етаж. За третите класове учебният ден ще започва в 08.00 часа, занятията ще са на третия етаж, а влизането в училище ще става откъм столовата.
БТА