135 години Шипченска епопея чества Габрово
135 години Шипченска епопея чества Габрово / снимка: DarikNews.bg, архив

В празничния 24 август организаторите са предвидили Родова среща на всички наследници на опълченци от габровски регион, в която ще се включи и евродепутатът Андрей Ковачев.

Д-р Ковачев има силна връзка с Габрово и славното му революционно минало. Неговият прадядо Пенчо Сватов е последният останал жив опълченец, родом от Габрово, който в знак на признателност за проявената храброст при боевете на Шипка получава сребърна чаша от руския император, която ще бъде показана тази година.

В 19.00 ч. на същия ден Националната гвардейска част ще представи за първи път спектакъла си „Искри” пред габровци и техните гости от страната и чужбина, а веднага след тях Ансамбълът на Въоръжените сили ще огласи площадът в Габрово със своите песни и танци.

От 21.00 ч. започва и заря-проверката. Официални гости на мероприятията са Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, Министърът на отбраната Аню Ангелов, Началникът на Националната гвардейска част полк Боян Ставрев, заместник-министри, Народни представители, евродепутати, областни управители от цялата страна, кметове на общини.