Зърнопроизводители от община Добричка участваха в протеста в София
Зърнопроизводители от община Добричка участваха в протеста в София / netinfo
Зърнопроизводители от община Добричка се включиха в националния протест на представители на бранша в столицата, съобщи за Дарик Стелиян Стоянов – председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители.

Земеделците настояват в бюджета за 2009 година да залегнат общо 379 млн.лева за национални доплащания към схемата за директните помощи на площ от ЕС. Асоциацията е подписала такова споразумение със земеделския министър. То предвижда доплащане по 9 лева на декар. Сумата обаче не е предвидена в държавния бюджет за следващата година.

„2009 година е последната, в която ЕС допуска да се дават национални доплащания. Във всички страни-членки, освен България, тези суми представляват 55% от парите по схемата за единно плащане на площ. У нас дори все още на производителите не са изплатени 147-те млн.лева за 2008 година. Това прави по 5 лева на декар, което е доста под 55%”, коментира Стелиян Стоянов.

Вчера в Ген.Тошево земеделци от общините Добричка, Балчик, Шабла и Ген.Тошево са приели протестна декларация. Документът ще бъде изпратен до централните държавни институции. В него се настоява да се изплатят своевременно доплащанията за тази година и в новия бюджет да влязат 379 млн.лв. за 2009-та. Ако това не стане, ще обмислим нови протестни действия, заяви Стоянов.