Зимоустойчиви кактуси оцеляват на открито в Балчик
Зимоустойчиви кактуси оцеляват на открито в Балчик / Ботаническа градина Балчик

Ботаническата градина в Балчик ще разширява колекцията си от зимоустойчиви кактуси и сукуленти, които остават на открито и през студените месеци, съобщи ръководителят на парка Ина Манчева. Началото на колекцията е поставено през 2008 -ма и вече втора година на открито презимуват успешно около 58 вида кактуси и сукуленти. Амбицията е колекцията да се разшири поне с още толкова вида.

Зимоустойчивите кактуси и сукуленти предизвикват голям интерес, отбеляза Ина Манчева. Гледката е необичайна, защото повечето хора свързват тази група растения с пустини и горещ климат. Има обаче приспособени видове, които успешно издържат и до минус 30 градуса.
Миналата зима температурите в Балчик са паднали под 20 градуса за повече от двайсет дни и въпреки това в колекцията не е имало никакви поражения, разказа Манчева.

Ботаниците работят и върху интериорното оформление на голямата оранжерия за кактуси и сукуленти. Има идея тя да стане целогодишно посещаема, а не както досега да се използва само за съхранение на колекцията.

Зимоустойчиви кактуси оцеляват на открито в Балчик
netinfo
За първи път тази пролет гостите на Ботаническата градина ще могат да видят и нов розариум. Там ще се показват малко познати, но много интересни английски рози. Те са по-устойчиви на болести и подходящи за условия с висока въздушна влажност, каквито има в Балчик.

Над 120 сорта лалета са засадени тази година. В края на февруари и началото на март се очаква да цъфнат първите от тях.