Жилищата в Добрич поевтинели със 7% за една година
Жилищата в Добрич поевтинели със 7% за една година / DarikNews.bg

Пазарните цени на жилищата в Добрич са намалели с 6.7% за една година, съобщават от Териториалното статистическо бюро. Това сочи сравнението на данните за първото тримесечие на 2012 година спрямо съответното тримесечие на предходната година. За страната средното намаление за същия период е 4.3%.

Индексът на пазарните цени на жилищата за първото тримесечие на тази година спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г. в  Добрич е 97%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 3% . За страната това намаление е 0.4%. Намаление на пазарните цени се отчита в 17 от областните градове, увеличение има само в 10 областни центъра.

Средната пазарна цена на жилищата в Добрич през първото тримесечие на 2012 г. е 671.31 лв./кв. метър, а за страната е 883.85лв./кв.метър. Най-високи са средните цени в столицата и във Варна. По този показател Добрич се нарежда на 16 позиция в страната. Най-евтини са жилищата в Габрово.

Статистическо наблюдение на пазарните цени на жилищата в страната се провежда от 1993 година. Обект на изследването са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.