Затвориха завод за радиатори в Добрич заради трудова злополука
Затвориха завод за радиатори в Добрич заради трудова злополука / Дарик Добрич

Две трудови злополуки са станали през месец март в Добрич, съобщи директорът на Инспекцията по труда Младен Мартинов. Едната е с летален изход, пострадалият в другата е на командно дишане.

На 8 март, след взрив в завод за автомобилни радиатори в Добрич, е загинал мъж на 53 години. Той е бил дългогодишен служител, на този пост е от 1980 година. Предприятието се намира в бившия завод "Маяк", сега се стопанисва от софийската фирма "Дани Специал".
Злополуката е станала сутринта в 8.30 ч. на пещта за изпичане на части за радиатори. Съоръжението е на газ метан и е снабдено с автоматична система за запалване, която била пусната от служителя в 8.00 ч., но в 8.25 една от горелките е загаснала, обясни Мартинов. Човекът се опитал да възстанови горенето, без да ползва автоматиката, и последвал силен взрив, при който той пострадал - от взривната вълна и от летящи предмети. Била му е оказана веднага помощ от двамата му колеги, които са били на място, но по-късно той е издъхнал от уврежданията.
Инспекторите са установили, че в момента на злополуката, автоматиката на пещта е отказала, заради което е загаснала горелката и се е натрупал газ. Последвалата груба грешка на служителя да пали горелката е причинила взрива. На фирмата са съставени 3 акта, по които санкциите са между 1 500 и 15 000 лева, но Мартинов подчерта, че ще бъдат доста над минималното, заради грубите нарушения. Проверката е показала, че пещта не е поддържана в добро техническо състояние, докато не е работила няколко месеца преди инцидента. Съоръжението е от 80-те години на 20 век, френско производство, но през годините, след повреди, са му добавяни български части.

Заводът е затворен от Инспекцията, тъй като при взрива има много счупени стъкла, повреден е покривът и е овлажняла ел.инсталацията, което представлява опасност за работещите. Крайната мярка ще действа до отстраняване на повредите, каза Мартинов.

Другата трудова злополука през настоящия месец е от 1 март. В реконструиран офис на добричка фирма за търговия със селскостопанска продукция и машини, е пострадал 50-годишен служител. В сградата са били изградени нови помещения на втори етаж и е била направена връзка с тях. Площадка от 3 кв.м. встрани от коридора към новите офиси е била оставена без парапет, като изграждането му е било въпрос на дни, каза Мартинов. В деня на злополуката, служителят, който дълго време работи във фирмата и е запознат с ремонта и промените, попаднал на площадката, загубил равновесие и паднал от необезопасената й част от височина 3.50 метра. Мъжът е в болница, на командно дишане, не е получена информация от него какво се е случило, уточни Мартинов. На фирмата е издаден акт за нарушението.