Засякоха незаконен добив на дървесина и трюфели край Балчик
Засякоха незаконен добив на дървесина и трюфели край Балчик / sxc.hu

Горските стражари към Североизточно държавно предприятие засилиха охраната на места с по-висока концентрация на нарушения, съобщиха от ведомството. Мерките целят да се предотврати незаконната сеч предвид започналото снабдяване на населението  с дърва за огрев за предстоящия есенно-зимен период.

През изминалата седмица са извършени 498 проверки. Инспектирани са 153 обекта за добив на дървесина, 146 превозни средства, 119 ловци и 78 други физически лица.
Две каруци, кон и общо 13 куб. м незаконно добити дърва за огрев са задържали в периода от 22 до 29 август служители на горските и ловни стопанства към СИДП. Съставени са 14 акта за административни нарушения и 12 констативни протокола по Закона за горите. Всички случаи са предадени на съответните Регионални дирекции по горите.

На територията на ДЛС „Балчик” през изминалата седмица са задържани близо 11 куб. м незаконно добита дървесина и 0,51 кг трюфели. На нарушителите са съставени 8 акта и 8 констативни протокола.

Общо 19 мобилни контролни екипа функционират към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните горски територии в 4 области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен.