Заседават по делото за Дитятковский във варненския затвор
Заседават по делото за Дитятковский във варненския затвор / netinfo

Тричленен състав на Добричкия окръжен съд ще реши съдбата на 50-годишния гражданин на Украйна и Израел Игор Дитятковский като заседава във варненския затвор на 30 май. Магистратите ще разгледат искането на турските власти за екстрадиция. Делото е отлагано два пъти поради заболяване на подсъдимия, който е задържан от 26 март т.г. Украинецът е настанен за лечение в Медицинския стационар на варненския затвор, поради което не се яви в Добричкия окръжен съд на 14 май т.г., а искането за екстрадицията му може да се гледа само в негово присъствие.

Съдебният състав ще се произнесе и по искането на Игор Дитятковский за изменение на репресивната му мярка в по-лека. Той страда от хронично заболяване, което позволява присъствието му в съдебна зала. За заседанието на 30 май е призовано вещото лице, изготвило това становище.  

Украинският гражданин е задържан по искане на властите на Република Турция за изпълнение на присъда срещу него по обвинение за измама и подправка на документи. Определението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.