Задържаха двама непълнолетни младежи, тормозещи жителите на Балчик
Задържаха двама непълнолетни младежи, тормозещи жителите на Балчик / Дарик Добрич

Двама непълнолетни младежи от Балчик са задържани за 72 часа от Окръжна прокуратура, като се иска съдът да вземе срещу тях постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража", което се налага рядко срещу деца. Причината е, че двамата от месеци тормозят жителите на Балчик, като само през май са извършили 14 кражби и грабежа, по които са образувани досъдебни производства, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов.

Момчетата са на 17 и 14 години, от ромски произход, с имена Айгюн С.Н. и Милен Р.А. От Балчик са, живеят в ромската махала, но престъпленията им не са извършени там. Не ходят на училище, от години са на отчет в Детска педагогическа стая, срещу тях са вземани всички възможни мерки от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. „Изчерпали са се всички възможности за въздействие върху момчетата", заяви Николов и изрази надежда, че Окръжният съд ще одобри исканата от наблюдаващия прокурор мярка, защото според него ако младежите се върнат в Балчик, хората ще ги линчуват. „Населението е настръхнало", коментира той.

Последното деяние на двамата е грабеж на 67-годишен самотно живеещ балчиклия, който бил нападнат в дома си на 6 юни т.г. По-големият от крадците го държал, докато малкият го биел, за да каже къде държи парите си. Мъжът има наранявания по тялото и главата. Удрян е с метална дръжка на метла, която се е счупила, избита са му два предни зъба. Една от вещите, които момчетата да успели да откраднат от жилището, е дадена в заложна къща за продажба.

Причината досега двамата да не са задържани е, че от пет месеца се чака съдебно-психиатричната им експертиза, която е поръчана още след първото извършено от тях престъпление. В биографията си имат и грабеж на жена, на която са издърпали чантата. „Правосъдната ни система има тежък проблем с вещите лица поради недостиг на средства за техните възнаграждения", каза окръжният прокурор. „Ако още след първата им кражба експертизата бе готова за дни, нямаше да имаме още 13 тежки криминални престъпления", коментира той.