Въпросът на Дарик: Трябва ли учителите да се явяват на психичен преглед всяка година?
Въпросът на Дарик: Трябва ли учителите да се явяват на психичен преглед всяка година? / Дарик Добрич, архив

Учителите ще подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да бъдат опасни за живота и здравето на децата и учениците. Това е предвидено от промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в "Държавен вестник".

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов обясни пред Дарик, че в списъка със заболявания влизат 9 диагнози, сред които шизофрения, педофилия, епилепсия и други. Той е категоричен, че от просветното министерство са доволни, че от МЗ са се съобразили с новия Закон за училищното образование и точно болестите, които са опасни за децата, са влезнали в този списък.
Всички учители трябва да предоставят на директорите на учебните заведения медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве в началото на учебната година.

Какво мислите: Има ли необходимост учителите да минават на ежегоден психичен преглед? Всички педагози ли да подлежат на проверката? Споделете мнението си в коментарите под новината или в нашия Фейсбук профил. Темата ще бъде доскутирана утре в предаването на Дарик Добрич след 11.00 часа, когато може да се включите по телефона: 058/60 24 24.