16 000 ученици влизат в класните стаи в Добричко
16 000 ученици влизат в класните стаи в Добричко / Дарик нюз

Около 1 550 първокласници ще посрещнат училищата в Добричка област на 15 септември, съобщи Петър Петров от Регионалното управление на образованието /новото име на досегашните Регионални инспекторати по образованието/. Първокласниците са с около 100 по-малко в сравнение с миналата година. В областния център Добрич те са около 750, с 50 по-малко от предходната година.

Около 16 000 е общият брой на учениците, които утре ще влязат в класните стаи. Напоследък училищата в региона ежегодно посрещат с 300 до 400 ученици по-малко и тази година не прави изключение, коментира Петров. Той илюстрира тревожната тенденция с обяснението, че в едно средно голямо основно училище учат по 200 деца.

Закриват училище ”Дора Габе” в Добрич

Данните сочат, че Шабла е общината с най-малко ученици - около 300, следва община Крушари с 350. Половината от учениците в региона учат на територията на Добрич, което се дължи и на повечето средни учебни заведения в града.

Заради намаляването на учениците утре в Добричка област ще отворят врати 74 училища, с 9 по-малко от миналата година. Закрити са 3 начални и 5 основни училища в община Добричка и едно средно - СОУ ”Дора Габе” в Добрич.

Предлагат закриване на 8 училища в община Добричка

Основната причина за намаляването на учениците е миграцията на техните семействата, много от които отиват в чужбина. Новото тази година е, че част от децата, които напускат съответното населено място могат да останат в досегашните си училища и да учат дистанционно, посочи Петров. Възможността за дистанционно обучение е заложена в новия закон за предучилищното и училищно образование. Всяко учебно заведение може да предлага тази форма, ако разполага с необходимата техника и  осигури преподаватели и електронни уроци. В Регионалното управление на образованието вече имало запитвания за въвеждане на новата форма.

Училищата в областта са готови за откриване на учебната година, всички големи ремонти са приключили. Има сгради, в които се извършват довършителни дейности, но те няма да пречат на учебния процес.

Заради пенсионирането на много от досегашните преподаватели тази година са били обявени необичайно много свободни работни места за учители и възпитатели, коментира още Петър Петров. Отчетено е, че трудно се намират учители по природни науки, особено за по-малките населени места. Към момента училищата са обезпечени с кадри, увери той.