Закриват училище ”Дора Габе” в Добрич
Закриват училище ”Дора Габе” в Добрич / Дарик нюз, архив

Общинските училища СОУ"Дора Габе" и СОУ"Любен Каравелов" да бъдат преобразувани чрез сливане, решиха общинските съветници в Добрич. Преструктурирането се налага заради малкото ученици в училище "Дора Габе", което на практика ще бъде закрито, а учениците му ще бъдат насочени към приемащото училище СОУ"Л.Каравелов". Там ще се съхранява и  задължителната  учебна документация на закритото училище.

Децата от "Дора Габе" могат да бъдат пренасочени и към СОУ "Климент Охридски", ОУ "Хан Аспарух", както и в други училища в Добрич. Имотите и вещите на закритото училище ще се използват за образователни, здравни, социални и хуманитарни  дейности. В училище "Дора Габе" работят 20 учители и 6 души непедагогически персонал. Утре на среща с директори на други учебни заведения в Добрич ще се обсъжда възможността те да бъдат наети на работа.

През последната учебна година в училище "Дора Габе" са се обучавали около 110 деца, като не е имало паралелки в първи и втори клас. По-миналата година пък не е имало паралелка в 9 клас. За новата учебна година също няма записани първокласници и броят на учениците е паднал до 94. Това означава, че за да функционира училището, то ще има нужда от дофинансиране, обясни вносителят на предложението за сливане зам.-кметът д-р Емилия Баева.

Структурата на учебните заведения в Добрич не отговаря на броя на учениците, коментира по време на сесията д-р Баева. Тя изтъкна, че съществува трайна тенденция за увеличение на маломерните паралелки в добричките училища.

Съветникът от ГЕРБ Божанка Вуцова обаче попита защо предложението за закриване на училище "Дора Габе" е закъсняло и така е пропусната възможността община Добрич да получи компенсация от 225 000 лева от Министерството на образованието по Програмата за оптимизация на училищната мрежа.

В Добрич няма да се преобразуват училища заради новия закон за образованието

Д-р Баева отговори, че едва на 4 юли директорът на училището за първи път е поставил въпроса за намалелия брой деца и нуждата на училището от дофинансиране. Тя допълни, че по посочената Програмата за оптимизация ще могат да се вземат обезщетения за работещите в училището.

Броят на учениците през последните години ежегодно намалява, подчерта Баева. Анализът на данните за последните 18 години показва, че за този период учениците са намалели почти двойно -  с 47.2%. Сега в общинските училища се обучават 7 868 ученици в 357 паралелки от 1 до 12 клас.

Тази година за първи път първокласниците в града ще паднат под 800, коментира в хода на дебатите Камелия Койчева, която е бивш зам.-кмет по образование.

Решението за сливане на двете добрички училища трябва да бъде одобрено от министъра на образованието.