В Добрич няма да се преобразуват училища заради новия закон за образованието
В Добрич няма да се преобразуват училища заради новия закон за образованието / Sofia Photo Agency, архив

Училищата в Добрич няма да се преобразуват след влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищно образование, съобщи за Дарик зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. На този етап няма нито едно предложение  за преобразуване на основни училища в начални или на средни в т.н. обединени учебни заведения, където ще се учи от 1 до 10 клас. Не се обсъжда и закриване на училища, въпреки намалелия брой на учениците в града, увери Баева.

Според новия закон основното образование ще се завършва в 7 клас вместо в осми.
Промяната може да постави в трудно положение по-малките основни училища, които без осмите си класове ще останат с още по-малък брой ученици, а това означава по-малък бюджет и по-малък брой часове за учителите.

Директорите на училища в Добрич смятат, че засега ще се справят с новата ситуация, посочи Баева.

Най-малкото училище в Добрич е "Дора Габе" със 142-ма ученици, следвано от училище "Йордан Йовков", където учат 221 деца.

Най-голямото учебно заведение е "П. Р.Славейков" с 1046 ученици, след него се нареждат СОУ "Свети Климент Охридски" с 945 и Хуманитарна гимназия с 929.

Сред основните училища с най-много ученици е "Христо Ботев" – 508, а в останалите се обучават между 250 и 300 деца.

Д-р Баева обяви още, че ще оттегли внесените за разглеждане на предстоящата сесия на Общинския съвет предложения за промяна в наименованията на учебните заведения. Законът за предучилищното и училищно образование заменя наименованието Средно общообразователно училище /СОУ/ със Средно училище, а Целодневните детски градини /ЦДГ/ вече ще се наричат само Детски градини.

След консултации с Министерството на образованието, с директори на училища и с РИО се оказало, че все още няма яснота дали за промяната в наименованията ще се изисква санкция на Общинския съвет или това ще стане със заповед на министъра. В началото на юни ще се проведе съвещание, организирано от НСОРБ,  на което се очаква да бъде изяснено какви точно ангажименти ще има местната власт във връзка с прилагането на новия образователен закон, каза Баева.