Въпросът на Дарик: Трябва ли да бъде променен проектът за паметник на ген. Колев?
Въпросът на Дарик: Трябва ли да бъде променен проектът за паметник на ген. Колев? / netinfo

Инициативата за изграждане на паметник на генерал Иван Колев в Добрич отново забуксува. По нея работят група общественици, които преди няколко години основаха сдружение с цел събиране на средства за построяване на монумента. Бе проведен конкурс за проект през 2008 г., в който не бе избрана авторска идея - всички предложени не бяха оценени като подобаващи. След това кметът на Добрич Детелина Николова, която бе и председател на Сдружението, предприе процедура по директно договаряне за паметника с избран автор. Министърът на културата препоръчва проф. Крум Дамянов - именит наш творец, автор на редица монументални произведения.

Проектът на проф. Дамянов за паметник на ген. Иван Колев е приет, одобрен и платен. Той е завършил гипсовия модел, който е в леярната. До момента са му разплатени над 184 000 лева за извършената работа - общински и дарителски средства. За довършването на паметника са нужни още около 300 000 лева.

През месец декември м.г. в Сдружението постъпва писмо от един от авторите, изгубили конкурса през 2008 г. - Димитър Янков, и негови поддръжници. В писмото се казва, че Янков има готовност в по-кратки срокове и за по-малко пари (общо 200 000 лева) да направи паметника на ген. Колев. Около тази идея се обединяват някои членове на Сдружението, а други се отказват от участие в Управителния му съвет. Зрее настроение за подмяна на проекта.

Появява се и депутатът Валери Симеонов от НФСБ. Той заявява желание да дари за паметника 100 000 лева лични средства, но според Георги Чунчуков от УС на Сдружението, Симеонов не одобрява проекта на проф. Дамянов.

В момента членовете на Управителния съвет са объркани, каза за Дарик Чунчуков. Слуховете, че се подготвя бързото изграждане на паметника, така че да е готов за честванията на 100-годишнината от Добричката епопея на 7 септември т.г., не отговарят на истината - вече е ясно, че няма технологично време. Има шанс обаче той да бъде построен до 29 юли 2017 г., когато се навършват 100 години от смъртта на генерал Колев.

Остава отворен въпросът по кой проект ще се прави паметникът? На подмяната вече дадоха бурен отпор от Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България. Оттам заявиха, че едно такова крайно решение трябва да се вземе от експерти и с широка обществена подкрепа, като декларират подкрепата си за работата на Крум Дамянов.

Кажете своето мнение: Кой трябва да реши как ще изглежда паметникът на генерал Иван Колев в Добрич - специалисти, широката общественост или този, който дава най-голямата лепта? Редно ли е, след като има проведена процедура и избран изпълнител, да се „връща топката назад" и да се търсят нови решения?

Очакваме мнението ви утре на живо в предаването след 10.30 ч., в коментарите под новината и на нашия профил във Фейсбук - Дарик Добрич. Напомням, че паметникът на Героя на Добруджа от 1916 г. ген Иван Колев се строи от 1940 г., като първите събрани средства изчезват и идеята пропада... до сегашното й възкресяване.