Все повече излезли от употреба коли се предават за рециклиране
Все повече излезли от употреба коли се предават за рециклиране / DarikNews.bg

Увеличават се излезлите от употреба коли, които се предават за рециклиране, коментира за Дарик управителят на технорециклираща фирма Николай Ангелов. „Все повече хора разбират, че ремонтите на колите и плащането на данъци им излиза скъпо и предпочитат да се освободят от старите си автомобили”, каза Ангелов. Срещу това те получават известна сума, както и документ, с който собственикът може да отчисли автомобила от КАТ и от данъчното.

Понякога на площадката за разкомплектоване попадат и истински реликви, разказа Ангелов. В базата на фирмата са запазени например „Москвич 406”, „Варшава”, стари военни автомобили.

Компанията работи и в областта на разделното събиране на електрическо и електронно оборудване, затова на площадките й са попадали и други интересни вещи като телевизори „Опера”,  грамофони, стари касетофони.

Фирмата има договор за сътрудничество с община Добрич, съгласно който два пъти в годината на предварително обявени площадки се приемат излезли от употреба радиоапарати, телевизори, печки, бойлери, включително и мебели.

Първата за тази година акция ще се проведе на 26 април. Предстои да се уточнят 6 точки в града, където специализиран автомобил на фирмата  за по 1 час ще изчаква гражданите да предадат безвъзмездно старите си ненужни електроуреди. Инициативата се организира за трета поредна година. Практиката досега показва, че при една акция се събират около 5-6 тона излязло от употреба оборудване.