/ Дарик Добрич
Очаква се проблемите с водоподаването в кварталите „Рилци“ и „Балик“ в Добрич да бъдат решени в близките дни. Разписани са конкретни срокове и дейности, които ще бъдат стриктно следени от администрацията. Решенията са взети на съвместна среща между ръководството на Община Добрич, екип от ВиК Добрич АД, звеното за управление на водния проект, областния управител и граждани, които протестират от седмици заради проблемите. След срещата кметът Йордан Йорданов даде брифинг за медиите.
 
Проблемите в Рилци със слабото налягане на водата особено във високите части на квартала, могат да се решат бързо, каза той. До два дни ще се проведе среща с представители на местната земеделска кооперация, която има водонапорна кула на нейна територия. От Общината и ВиК ще поискат право на ползване на кулата, която може да осигури налягане за всички адреси в кв. „Рилци“. Кметът уточни, че е провел вече предварителен разговор с председателката на кооперацията и разчита на положителен отговор. По думите му, напорната кула се ползва и в момента и има достатъчен капацитет – равен на кулата на Пети километър в Добрич. Освен това, от ВиК започват спешно изграждане на ново трасе от около километър, което да реши проблема с налягането в квартала, съобщи кметът. Очаква се то да е готово за месец и половина. Също така до 6 месеца ще бъде доведено трасето, което се рехабилитира по водния цикъл – от бул. „Добричка епопея“. Има и вариант за решение чрез изграждане на хидрофорна система в имот, предоставен от Общината, съобщи още Йорданов.
 
Проблемите с водоподаването в кв. „Балик“ са отново свързани с ниско налягане. В предстоящите два дни ще бъде направен бърз анализ на хидрофорната станция там, която бе изградена преди две години, и ще се вземат необходимите мерки, съобщи кметът. Той каза, че и в кв. „Дружба“ има ниско налягане на водата в момента, но то е свързано с водния проект и ще продължи още два месеца.
 
Йорданов подчерта, че проблемите с ВиК – Добрич са от години, но за първи път екипът на дружеството откликва на подобна разширена среща с граждани и администрация и търси съвместно решения.

Той обърна внимание, че не одобрява използването на болезнената за добричлии тема за политически пиар и популизъм. „Разбирам, че идват избори, но не бива да се играе със страховете на хората. Решението на подобни проблеми става с добра работа на институциите“, каза той. Въпреки това попита депутатите от региона какви мерки са предприели за фактическия фалит на ВиК - Добрич.
 
След срещата при кмета, и от „Водоснабдяване и канализация Добрич” АД  излязоха с обръщение към медиите. В него се казва, че от дружеството се отнасят с необходимата сериозност към проблема с водоснабдяването на квартал „Рилци” и работят активно за разрешаването му.

„Генералният проблем се дължи на остарял водопровод, изграден през 1970 г.. Захранването, с днешна дата, се осъществява по  етернитов водопровод - ф 125, по който ежедневно възникват аварии. За периода от изграждането на водопровода,  до днес,  урбанизираната територия, възникнала като селище от селски тип - понастоящем квартал Рилци, е изключително гъсто населена.

Това оказва влияние и върху потреблението на водни количества, което се увеличава, особено през летните месеци. До момента дружеството не е ограничавало нивата на подаваните водни обеми, напротив – повишават се плавно, спрямо нуждите на мрежата“, съобщават от ВиК.

В обръщението се отбелязва още, че след извършени проверки са открити множество случаи на неправомерна консумация на вода, водещи до проблеми с налягането по мрежата, което от своя страна не позволява водата да достига до високите части на квартала с необходимото налягане.

„Тестовите проверки на водното трасе индикират съмнения за загуба на водни количества и по водопровод в участък от бул. „Добруджа”, който е на много голяма дълбочина – около 3 метра под асфалтовата настилка“, казва се в документа.

От ВиК-Добрич съобщават, че са предприели необходимите мерки за решаване на проблема с водоснабдяването на квартал „Рилци”: „Чрез Интегрирания проект за воден цикъл на град Добрич е заложено изграждане на нов довеждащ водопровод  - от бул. „3 март” до кръговото кръстовище на кв. „Рилци”, общо около 8 км.

Планира се трасето да бъде свързано с помпена станция „Рилци”, която е включена за възстановяване по РПИП, в едно с прилежащите сондажи. Това решение за диверсификация ще благоприятства бъдещо зониране на квартал Рилци на две зони: ниска - с надморска височина 200 м., и висока - с надморска височина над 230 м.

Следващата стъпка, която се предприема, е изграждането на нов водопровод по бул. „Добруджа” и „Водоснабдяване и канализация Добрич” АД вече работи за реализацията му".
 
В обръщението се казва още, че „успоредно с модернизацията на водопроводната мрежа се извършва и модернизация на водомери, които ще позволят във „ВиК Добрич” да има стриктен мониторинг за потреблението, но ще дават възможност и на клиентите да  изтеглят приложение за смартфон, с което да проследяват както моментната си консумация, така и историята на потребеното.“
 
От ВиК-Добрич категорично уверяват, че по отношение на качеството на доставяната на абонатите вода, няма отклонения. Осъществява се постоянен, ежедневен мониторинг на качеството на водата, от сертифицираната лаборатория.