Протест в добричкия квартал Рилци за вода
Протест в добричкия квартал Рилци за вода / netinfo
Жители на квартал „Рилци” протестираха заради непрекъснатите проблеми с водоподаването. Те се събраха на бензиностанцията в селището, за да изразят позициите си. На протеста пристигнаха и пет полицейски коли, тъй като първоначално местните хора възнамеряваха да затворят пътя Добрич – Силистра. До блокиране на отсечката не се стигна. Недоволните все пак затрудниха движението, като в продължение на 10 минути преминаваха по пешеходната пътека.

протест Рилци вода
netinfo

 „Искаме да имаме редовно вода. Днес я спряха на два пъти. Проблемите започнаха с началото на водния цикъл. Понякога няма вода по цял ден, понякога – по  два-три дни. Обаждаме се във ВиК, казват – Ами повреда има, сменяме тръби. Не може да се търпи това”, каза Мария Николова.

Местните хора твърдят, че по високите места в квартала  проблемът е много по-сериозен, там със седмици не са имали нормално налягане.

„От години е проблемът. Рилци не е във водния цикъл, но дни наред по високите места няма вода. По ниските места има, но налягането не може да позволи да се ползват перални и бойлери”, сподели организаторката на протеста – 22-годишната  Кремена Милушева.
 

протест Рилци вода
Дарик Добрич

Тя е инициирала и подписка с апел за решаване на проблема, в която вече има над 100 подписа.

протест Рилци вода
Дарик Добрич

На протеста бе и кметът на Добрич Йордан Йорданов, който каза, че бил поканен от местните. „Това са дълго трупани проблеми. Водният цикъл не е причина тук да има ниско налягане. В момента се изгражда изцяло ново трасе довеждащ водопровод от бул. „ Добруджа” до самия квартал. Аз обаче се надявам колегите от ВиК да проявят по-голяма инициативност за разрешаването на дълго трупания проблем тук”, заяви Йорданов.
 

протест Рилци вода
Дарик Добрич

Според Николай Маразов - техник на района, почти всеки ден в Рилци има аварии. „Всеки ден спираме водата заради авариите, следва зареждане, пълнене, възстановяване на водоподаването, но докато то се възстанови, отново се получава авария. Слагаме зониращи кранове за да се уравновеси налягането между високите и ниските места. Проблемите ще се разрешат, когато стане новият довеждащ водопровод”, каза Маразов. Не е ясно обаче кога трасето ще бъде завършено.

протест Рилци вода
Дарик Добрич

протест Рилци вода
Дарик Добрич