Вера Пенева отказа духовната награда на общината
Вера Пенева отказа духовната награда на общината / личен архив

Художничката Вера Пенева отказва духовната награда, която й присъжда община Добрич, сподели тя с Дарик. Призът й е от категорията "годишни награди в областта на духовната култура за цялостен принос по случай годишнини и юбилейни чествания".

Пенева е изпратила писмо до Камелия Койчева, зам.-кмет "Хуманитарни дейности" и председател на 10-членната комисия за определяне на наградите. В него тя благодари за номинацията и гласуваната награда. "Това е висока оценка за приноса ми в културния живот на Добрич и аз съм дълбоко признателна", посочва художничката.

Основанията й да откаже приза са две. Тя посочва, че е участвала в комисията, която гласува наградите, което я "поставя в деликатна ситуация, която може да бъде изтълкувана като "конфликт на интереси" и да компрометира процедурата". Пенева има разбиране, че "юбилейните награди понякога са формални" и не би искала да попада в тази категория, казва се още в писмото.

Художничката поднася извинения, че отказът й не е бил толкова категоричен още в момента на номинацията. "Имах много колебания, но накрая реших, че така е по-правилно. Надявам се, че по тази начин защитавам доброто име на конкурса и изказвам искреното си уважение към усилията на община град Добрич в подкрепа на изкуството", завършва Вера Пенева.

Вера Пенева е художник, работещ в областта на живописта и скулптурата, графичния дизайн, както и в приложните изкуства. Тя е член на Съюза на българските художници и на добричкото Дружество на художниците.