ВАС връща две позиции от обществената поръчка за водния цикъл за нова оценка
ВАС връща две позиции от обществената поръчка за водния цикъл за нова оценка / Дарик Добрич
ВАС връща две позиции от обществената поръчка за водния цикъл за нова оценка
61408
ВАС връща две позиции от обществената поръчка за водния цикъл за нова оценка
  • ВАС връща две позиции от обществената поръчка за водния цикъл за нова оценка

Част от процедурата за избор на изпълнители за ремонта на водния цикъл на Добрич ще бъде повторена. С решение от Върховен административен съд /ВАС/ се отменя решение на кмета от 30 август 2012 г. за класиране на участниците в обществената поръчка по "Интегриран проект за подобряване на водния сектор в гр. Добрич- Фаза 1", финансиран по Оперативна програма "Околна среда", в частта по обособени позиции № 4 и №2. Процедурата е върната за продължаване от етап разглеждане, оценяване и класиране на офертите на участниците, при спазване на указанията в решението.

ВАС разгледа две решения от 23 октомври 2012 г. на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ по обществената поръчка, едното от които обжалвано от общината, а другото - от един от участниците. В становището на КЗК за отмяна на решението на кмета на Добрич четем: "След извършеното проучване по преписката КЗК констатира, че приложението към ценовата оферта - таблица „Разбивка по хонорари" е грешно зададено, като възложителят е допуснал технически грешки при определяне на формулите. Грешката в документацията поставя участниците в хипотеза на неизпълнение на изискванията на възложителя, поради което Комисията връща преписката за прекратяване на процедурата."

За Дарик зам.-кметът на Добрич по икономическо развитие и европейски фондове Надежда Петкова обясни, че процедурата се връща на етап техническа оценка на документите на фирмите-кандидати за два от ЛОТ-овете за ремонт на водопроводната мрежа. По проекта общината е разделила дейностите на обособени позиции, представляващи различни зони от града - от които 4 са за водопровода и една - за канализацията.

Очаква се до 1-2 седмици да бъде свикана комисията от експерти, разгледала офертите, за да класира наново кандидатите, каза Петкова. Тя обясни още, че оформянето на обществената поръчка на отделни ЛОТ-ове създава възможност при забавяне на една от процедурите, каквото се случва много често - поради обжалване, другите, вече избрани изпълнители, да започнат работа по мрежата в своите райони.

Забавянето няма да бъде фатално, категорична е зам.-кметът. Тя смята, че връщането на процедурата не се дължи на човешка или техническа грешка и няма отговорен служител на общината за него. Петкова не се ангажира с точна дата на започване на строителните работи, тъй като се очаква финансирането.

Проектът за водния цикъл е на стойност 115 млн.лева и по него ще бъдат реконструирани 86 км водопроводи в Добрич, главните канализационни колектори и пречиствателната станция за отпадъчни води в село Врачанци.

Чуйте обясненията на Надежда Петкова в аудиото.