Управителят на ВиК: Предоставихме лоша услуга по празниците
Управителят на ВиК: Предоставихме лоша услуга по празниците / DarikNews.bg

След проблемите в празничните дни към момента водоподаването в Добрич е стабилизирано, коментира пред Дарик управителят на ВиК Радослав Русев. Той призна, че през последните десетина дни дружеството е предоставило лоша услуга на няколкостотин абонати – основно от високите райони на  „Балик” и Добротица”, и в някои части на „Дружба”.

До ситуацията се стигна заради нашата недобра подготовка за зимата и влошените метеорологични условия в дните преди Коледа, посочи Русев. По думите му на 19 срещу 20 декември, за една нощ абсолютно всички сондажи и помпени станции на водното дружество са останали без ток. „След като електричеството бе възстановено на нас ни отне дни да си съживим сондажите”, коментира Русев и добави, че ситуацията допълнително е утежнена от завишеното потребление на вода по празниците.

По време на кризата няколко дни водоподаването за други райони на града е ограничавано, за да се пренасочат водни количества към „Балик” и „Добротица” с идеята да не остават без вода едни и същи блокове и апартаменти, обясни Русев. Заради състоянието на важни водопроводи и най-вече на спирателни кранове обаче захранването за двата големи квартала е останало затруднено.

Експлоатационно-техническото състояние на ВиК - Добрич е лошо и това не е тайна за никого в тази държава, коментира още Русев. „Оказа се, че то е достатъчно лошо, за да можем да спрем водата за целия град с изключение на „Балик” и „Добротица” и да пренасочим необходимите количества вода към тези хора”, призна управителят на ВиК.  Това по думите му е поправимо и необходимите действия ще бъдат предприети в близките седмици.

Лош факт е, че във ВиК няма водоноски, призна още управителят на дружеството.
„Най-малкото, което трябва да направим е да преоборудваме едно транспортно средство в най-елементарна, добре поддържана,  хигиенизирана водоноска, посочи той. Русев отбеляза обаче, че дори в трите денонощия преди Коледа, когато ситуацията е била най-тежка, в Добрич не е имало блокове, оставени изцяло без вода за повече от 12 часа. Перманентно без вода са били само апартаменти на 7 и 8 етаж във високите части на „Балик” и „Добротица”.

В усложнената обстановка, за да се осигурят необходимите на денонощие 40-45 хил. кубика вода за град Добрич са пуснати сондажни кладенци в Оброчище и Батово, които от дълго време не са били експлоатирани. Това е станало с усилията на 15 човека, работили почти без почивен ден по време на празниците, посочи Русев и благодари на служителите си за положените усилия.