След поредица протести тази пролет в мина Оброчище бе постигнато споразумение между ръководството и миньорите за заплати и условия на труд
След поредица протести тази пролет в мина Оброчище бе постигнато споразумение между ръководството и миньорите за заплати и условия на труд / МЕ
Управителят и представляващ „Евроманган“ ЕАД Дейвид Уелингс е бил привлечен като обвиняем от Районната прокуратура в Добрич. С постановление на Районната прокуратура днес срещу него е било повдигнато обвинение, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията на дружеството като негов управител и представляващ не е поискал от съда да открие производство по несъстоятелност, съобщиха от Апелативната прокуратура. 

Оповестиха резултатите до момента от проверките в мина „Оброчище”. Какви са разкритията на прокуратурата?
 
69-годишният Уелингс не бил открит на постоянния си адрес във Варна. Разследващите направили повторен опит да бъде установено местонахождението му, за да бъде призован. Намерен е бил в седалището на дружеството в село Църква, където му е била връчена призовка.  Управителят на мина Оброчище, където през пролетта имаше поредица от протести, е  поданик на Кралство Великобритания, но е със статут на постоянно пребиваващ в България. 

Има данни за престъпления, сочи проверката на Окръжна прокуратура Добрич в мина "Оброчище"
 
Районната прокуратура в Добрич е събрала достатъчно доказателства по делото, от които става ясно, че дружеството, на което с концесионен договор е отдадена мина Оброчище, е изпаднало в несъстоятелност от 30 юни 2016 година. 

Теменужка Петкова: Временно ще прекратим концесията на мина "Оброчище"
 
Натрупаните публични задължения към НАП са в размер около 1,5 млн. лева. За тези задължения НАП е образувала принудително изпълнение за събирането им. Отделно от тях „Евроманган“ ЕАД има задължения и към частни кредитори  за доставки и транспорт около 100 000 лева. 

Протестиращите работници в мина „Оброчище” няма да излязат от шахтата, докато не им изплатят заплатите
 
Само към „Енергопро“ дружеството на Уелингс дължи около 200 000 лева. Престъплението, за което британецът е привлечен като обвиняем, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 5000 лева.