мина Оброчище
мина Оброчище / БГНЕС, архив
Концесионерът "Евроманган" ЕАД е спрял безплатният транспорт до мината
Миньрите от рудник Оброчище не са получили заплатите си и ваучерите за храна за месец май, съобщи в ефира на Дарик един от потърпевшите – Павел Костадинов. Той информира  още, че  от началото на юли е спрян безплатният транспорт на работниците от Добрич, които пътуват до мината и така транспортните разходи вече са за сметка на самите миньори. По думите на Костадинов в момента работодателят не допуска миньорите в галериите и по негова препоръка  много от тях били в платен или неплатен отпуск.

Миньорите от рудник Оброчище: Уморихме се от протести, а държавата мълчи и се подиграва с нас

В началото на идната седмица в рудника предстои среща между работодател, синдикати и  представители на Министерствата на енергетиката и на труда и социалната политика. Миньорите обаче се питат докога ще продължава тази агония. Според тях за държавата е било важно да си вземе парите от концесията, а съдбитe на миньорите не я интересуват. Работещите в мина Оброчище настояват лично премиерът Бойко Борисов да се ангажира със ситуацията в рудника, както и министрите на енергетиката и на труда и социалната политика. 

Протестиращите миньори в Оброчище ще разговарят по телефона с премиера

Няма нужда от нови преговори, всичко вече е договорено, но не се спазва. Единственият ни въпрос е ще ни се плаща ли навреме и изобщо ще се плаща ли, ще работи ли мината или ще бъде закрита” – заяви Павел Костадинов.  В момента в Окръжна прокуратура Добрич има образувани 4 досъдебни производства, свързани с дейността на мина Оброчище, пирпомни за Дарик окръжният прокурор Пламен Николов.  

23 миньори от "Оброчище" са в гладна стачка под земята

Текат и  две проверки, разпоредени от прокуратурата -  данъчна ревизия на „Евроманган” ЕАД, извършвана от служители на НАП, както и проверка за това дали служителите на Министерство на енергетиката са извършвали контрол на концесията и дали установените от този контрол канстатации отговарят на истината. Досъдебните производства са за причиняване на средна телесна повреда на миньор под земята при срутване на скална маса в галерията през 2017г., за противодействие от страна на концесионера на трудовите инспектори да извършват проверки, за замърсяване на води, почва и въздух от рудника и за това, че не е поискано обявяване на производство по несъстоятелност при изминали повече от 30 дни на неплащания от страна концесионера.