/ БГНЕС, архив
Гладна стачка обявиха 23-ма миньори от рудник "Оброчище", които повече от денонощие са под земята, съобщи председателят на синдикалната структура на НС "Защита" Ивайло Тодоров.
 
Те отказват да излязат, докато не се изпълнят исканията им за подписване на колективен трудов договор и фиксирана дата за изплащане на възнаграждения и ваучери за храна. Под земята миньорите имат само вода.

Миньорите от рудник Оброчище: Уморихме се от протести, а държавата мълчи и се подиграва с нас
 
Подкрепят ги останалите близо 160 миньори и служители, които протестират на портала на рудника.
 
До протеста се стигна, след ново забавяне на заплатите за февруари и ваучерите за храна, обясни Тодоров. След като вчера част от миньорите обявиха гладна стачка, месечните възнаграждения за февруари са били преведени по сметките. Парите за храна обаче още не са изплатени. Спрян е и токът в квартирите на подземните работници, които са от вътрешността на страната.

Отново протест в мина Оброчище
 
На този етап няма индикации за разговори с работодателя. Има вероятност да се седне на масата на преговорите чрез синдикалната организация на национално ниво, обясни Тодоров. Миньорите поддържат връзка с омбудсмана Мая Манолова и очакват тя отново да посети рудника.
 
Не може всеки месец ние да обявяваме протести и гладна стачка, да викаме омбудсмана, за да си получим нищожните пари, коментира Тодоров. Затова миньорите настояват да бъде подписан Колективният трудов договор.

Увеличават заплатите на миньорите в Оброчище, протестът приключи
 
Той бе договорен по време на проведените на 23 март 4-часови преговори с участието на а Мая Манолова и представител на Министерството на енергетиката. С това бе прекратен предишният протест на миньорите, продължил две седмици.
БТА