времето лято дъжд
времето лято дъжд / iStock/Getty Images
В събота валежи ще обхванат източните райони, на отделни места ще има значителни количества и градушки. След обяд от северозапад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва.

Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще се усили до временно силен. С него ще нахлува хладен въздух и максималните температури ще са между 27 и 32 градуса, в крайните югоизточни райони до 35 градуса.

Жълт код за гръмотевични бури и силен вятър е обявен в 19 области. Той е в сила за София-област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Благоевград, Пазарджик, Пловдив.


Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, главно в следобедните часове интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, който до края на деня ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максимални температури на въздуха: 28-30 градуса. Температурата на морската вода е 27-28 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни, на места интензивни валежи дъжд с гръмотевични бури. Ще има условия за градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е силен. Максимална температура на 1200 метра около 23 градуса, на 2000 метра - около 15 градуса.

В неделя и понеделник ще продължи да духа северозападен вятър, но ще отслабне до умерен. Ще бъде сравнително хладно за периода, с максимални температури до 30 градуса. Ще преобладава слънчево време, около и след обяд с купеста облачност, на отделни места ще има и краткотрайни превалявания, предимно слаби.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

 НИМХ, БТА