Ученици на практика
Ученици на практика / Дарик Добрич
Ученици от Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево участваха в стаж, осигурен от училището по земеделие и лесовъдство "Винковци", Хърватия. Практиката се осъществи в рамките на проект, съфинансиран от програма Еразъм + на Европейския съюз. Това е първото от планирани две пътувания и в него се включиха 12 ученици от специалностите „Земеделско стопанство“, Техник-растениевъд“, „Лаборант“, 2 учители със специалности „Агроном“ и Животновъд“.

Благодарение на практиката, в училището по земеделие и лесовъдство "Винковци" учениците подобриха професионални и предприемачески умения и компетенции, свързани със селското стопанство; придобиха нови знания за технологии и техники в областта; получиха възможност да приложат придобитите знания в реален контекст на работа; подобриха социалните умения като адаптиране, комуникация и сътрудничество и умения, свързани с работата, като екипна работа, точност и многозадачност; подобриха езиковата си компетентност по английски език; разшириха хоризонтите си чрез придобиване на знания за друга страна и култура и се научиха как да се адаптират в нова среда.

Двама учители се включиха в обучение чрез наблюдение на учебни дейности и практики, водени от колеги от "Винковци" - за повишаване квалификацията им; повече гъвкавост и творчество при разработване на уроците; използване на различни начини на съчетаване на професионалната подготовка с методически подходи за предаване на знания; осъвременяване на съдържанието на професионалната подготовка.