Николай Русев
Николай Русев / Дарик Добрич
Визуални артисти от 10 държави участват в 9-ото издание на арт форума „Без граници”, организиран от Културен център „Двореца”, арт мрежа „Скендерман” и Търговска камара – Варна. Творците идват от Аржентина, Чили, Швейцария, Румъния, Русия, Турция, Испания, Еквадор, Украйна и България. Пленерът ще продължи до 11 октомври в творческото пространство на вила „Сюита” в Двореца.

Участниците във форума представят две изложби. Първата се състоя вчера от другата страна на границата - в Културния дом на Мангалия, Румъния. Там бяха показани живописни платна,  фотоси и скулптори от пленера. На 10 октомври художниците ще изложат сътвореното в Балчик в Каменната зала на Двореца.

18 визуални артисти си дават среща на деветия арт форум "Без Граници"

Без граници Двореца Балчик
Дарик Добрич

„Процесите в изкуството се случват много преди политическите. В Балканските държави този процес на отваряне го има, но само на ниво артисти. Изкуството действа много по-бързо и по-ефективно, отколкото политиката и няма граници. Границите иначе пречат”, сподели мениджърът и фотограф Ясен Казанджиев.

Без граници Двореца Балчик
Дарик Добрич

Защо в изкуството граници няма, а иначе границите спират? Казанджиев разказа, че вчера  турският участник в пленера не е могъл да отиде до Мангалия за изложбата, защото визата, която му е била издадена, не позволява той да се върне в България от Румъния. Същото се случило и с руска художничка заради паспорта й. „С това, което правим, ние се борим да премахнем границите”, каза Ясен Казанджиев.

Без граници Двореца Балчик
Дарик Добрич

Арт директорът и участник в пленера Николай Русев пък сподели, че в България изкуството се случва все по-трудно, тъй като не се отделят достатъчно средства за него. „А за култура трябва време и много пари”, допълни той.

Без граници Двореца Балчик
Дарик Добрич

„Без Граници“ стартира през 2003 година, като от 2013 събитието традиционно се провежда едновременно от двете страни на границата в България и Румъния. Форумът е едно от водещите балкански крос-културни събития, носещи европейската ценностна система и промотиращи взаимното разбиране между културите, толерантността, мирното и приятелско съществуване, както и културния обмен. Форумът цели да се превърне в катализатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм.

Без граници Двореца Балчик
Дарик Добрич