телефонна измама
телефонна измама / Снимка: Дарик, архив
Две телефонни измами за близо 26 000 лв. са регистрирани през вчерашния ден в Силистренско, съобщават от полицията. Потърпевши са две жени на по 77 г. от Силистра и Алфатар, въведени в заблуждение по идентичен начин.

Първоначално им телефонирал мъж, представящ се за полицай, който ги предупредил, че в района действат измамници и е възможно да се свържат с тях. Впоследствие и двете получили обаждане от лице, в което разпознали измамник. Последвало второ обаждане от мнимия полицай, който поискал съдействие за залавяне на телефонните измамници. Жените се доверили и следвайки инструкциите, окачили на портите си торбички с 13 000 лв. в Силистра и с 12 800 лв. в Алфатар, след което се скрили в сервизни помещения, за да не пострадат при евентуална престрелка. По случаите са образувани досъдебни производства.

От полицията отново призовават: Не давайте пари на непознати! Не съществува практика полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Имайте предвид, че всяко телефонно обаждане с искане на пари под различни предлози е измама! Не се доверявайте, свържете се с близките си или сигнализирайте на тел.112.