Съветниците прекратиха концесиите на две автобусни спирки в Добрич
Съветниците прекратиха концесиите на две автобусни спирки в Добрич / Дарик Добрич

Община Добрич да прекрати концесионните си договори за стопанисването на две автобусни спирки - по ул."Батовска" и по ул."Ген.Гурко" до Дом-паметник „Йордан Йовков" решиха на днешното си заседание общинските съветници от местния парламент. Причината е обявяването в несъстоятелност на концесионера - ЕТ „Кристи - Гинка Димитрова". „Състоянието на икономиката в страната и в общината безспорно оказва влияние върху дейността на концесионерите" - подчерта зам.-кметът Иван Колев. Той обаче бе категоричен, че това което е договорено между общината и концесионерите, ще се търси и събира, ако не доброволно, то по принудителен ред.

С гласовете на 33-ма от съветниците беше приет годишния доклад за концесионната дейност през 2012 г. в община Добрич, представен от зам.-кмета Иван Колев. В него бе посочено, че за миналата година предвидените приходи от концесии в общината са били в размер на 220 000 лв., а събраните средства възлизат на 245 000 лв. Очакваните приходи за 2013 г. са в размер на 230 000 лв.
Припомнено бе, че през 2012 г. Общинският съвет на Добрич е взел три решения за предоставяне на концесия - за изграждане на детска площадка и футболно игрище с изкуствена настилка от „Стела - Рид" ООД - Варна, за изграждане на обществена тоалетна в градски парк от „Танатос" ООД - Добрич и за бившата ЦДГ №22, отдадена на „Бестрейнинг" ООД.

Прекратена е била процедурата за предоставяне на концесия на работилница „Тъкачница" в АЕМО „Стария Добрич" заради липса на оферти. Прекратени са били и три концесионни договора - с „Плавениди" ЕООД за стопанисване на част от административната сграда на община Добрич, представляваща обект за обществено хранене, с ЕТ „Лесодоб Турс - Димитрина Димитрова" за стопанисване на спирка по бул. „Трети март" до Летен театър и с ЕТ „Валентино - Йорданка Колева" за предоставяне на „Ретро Фото" в АЕМО „Стария Добрич".

Относно контрола по сключените концесионни договори, Комисията за контрол по изпълнението им е изискала допълнителна информация от концесионера на „Летен театър" - „МК" ООД за работните места, копия от трудовите договори на работещите, заради съмнения за некоректно подадена от фирмата информация. Комисията настоява и за писмени обяснения от концесионера на СК „Русалка" - „Би Ей Тур" ООД за причините за неспазване срока за въвеждане в експлоатация на плувен басейн „Русалка".