Съдят управител на фирма заради смърт на работник при трудова злополука
Съдят управител на фирма заради смърт на работник при трудова злополука / Дарик Добрич

Окръжната прокуратура в Добрич внесе в съда обвинителния акт срещу управителя на „Българска ябълка“ ЕООД Петър В., който е обвинен в причиняване на смърт на работник поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, съобщиха
от пресцентъра на Варненската апелативна прокуратура.

На 2 септември 2015 г. след проведен инструктаж в базата на фирмата в село Езерец подсъдимият собственик и управител на фирмата, заедно с работника - 57-годишния Г.П., отишли да жънат слънчоглед на нива в землището на селото, а след това и да раздробяват слънчогледови стъбла чрез монтирано на трактора устройство. Обвиняемият се качил в кабината и с контактния ключ запалил трактора, без да изключи предавката или да провери дали се намира в неработещо положение. Тежката машина тръгнала безконтролно напред и прегазила намиращия се пред предната лява гума работник, който пускал бензин към пусковия двигател.

След прегазването подсъдимият заедно с други работници успели да извадят пострадалия с помощта на повдигане на трактора с крик и с автомобил мъжът бил откаран в спешния център в Шабла, където лекарите установили настъпилата вече смърт.

Назначената в хода на разследването на тежката трудова злополука съдебномедицинска експертиза установила множество тежки травми по тялото на работника, а като причина за смъртта съдебните медици посочили механична асфикция, причинила бързата смърт на 57-годишния работник. Инженерно-техническата експертиза установила проблеми в блокировката, теч на гориво и други неизправности на трактора, които имат преки и косвени връзки с трудовата злополука, а експертизата по безопасност на труда – нарушения на Кодекса на труда и правилата за безопасност  на труда.

Като смекчаващи вината обстоятелства на подсъдимия в обвинителния акт са посочени действията му за спасяването на пострадалия - от изваждането му под трактора до транспортирането му до болница, направените самопризнания, чистото съдебно минало и добри характеристични данни. Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд.