Спортните клубове ще получават средства от общината по точкова система
Спортните клубове ще получават средства от общината по точкова система / netinfo

Наредба за финансово подпомагане на спортните клубове в Добрич ще се разгледа на последното за годината заседание на Общинския съвет на 15 декември. С нея кметството определя условията, при които ще може да се отпускат средства за високи спортни постижения.

Клубове, които кандидатстват за финансово подпомагане от общината, трябва да са вписани Националния регистър на спортните организации на Държавна агенция на младежта и спорта. Те трябва да имат валидно членство в съответната лицензирана спортна федерация, да водят активен тренировъчен процес и да участват в състезания, включени от съответ­ната спортна федерация в държавния спортен календар и в мероприятия от общинския спортен календар.

Спортните клубове, кандидатстващи за подпомагане, не трябва да имат финансови задължения към общината и държавата.

Общината ще предоставя средства на клубове за постигнати резултати в Международния спортен календар и Държавния спортен кален­дар, както и на състезатели, участвали и класирани в Европейски и Световни първенства или в Държавните първенства през последната година.

Заслугите на спортистите и финансирането им ще се определят по точкова система. Най-голяма тежест ще има класирането до 10-то място на Олимпийски игри, след това на Световни и Европейски първенства и на държавните състезания.        

Общината е разработила и Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на проявите, включени в спортния календар на Добрич и организирани от общината и ПК „Спорт и младежки дейности", в партньорство със спортните клубове.