Община Добрич ще осигури бутилирана вода на пенсионерските клубове и Дома за стари хора в града
В понеделник ще бъде разнесена бутилирана вода на пенсионерските клубове и Дома за стари хора в Добрич, съобщи във Фейсбук профила си кметът на града Йордан Йорданов.

„На всички детски градини, ясли и социални услуги е разподелено да използват за питейни нужди, готвене, миене на посуда само бутилирана вода. Община Добрич има готовност да осигури вода за битови нужди“, каза още той. Очаква се становище на дружеството „ВиК – Добрич“, което има законов ангажимент за осигуряване на водоподаването.

Заради проливните дъждове: Евакуираха 53 души в Добричко

Градоначалникът призова към съпричастност, а не да се „заиграваме със страховете на хората“. „Точно сега, след катастрофалните кадри на бедствието в страната, е редно да проявим разум и да не разчитаме на евтин популизъм, а като отговорни хора, запътили се към управлението на страната, да помислим и работим за отговорна национална политика. Такава е необходима, за да функционира нормално държавата ни“, написа Йорданов.

След поройния дъжд на 2-ри срещу 3-ти септември в някои квартали на областния град от чешмите тече мътна вода.

Кадри, направени от хеликоптер, показват наводнението в Карловско (СНИМКИ/ВИДЕО)

Регионалната здравна инспекция препоръча за питейно-битови нужди да се използва бутилирана вода. Оттам съобщиха, че са започнали набирането на проби, които ще бъдат анализирани по физикохимични и микробиологични показатели. До излизане на лабораторните резултати на 7-и септември за домакинствата, където чешмяната вода е видимо мътна, препоръката остава.

По официални данни падналото количество дъжд е 69 литра на квадратен метър, припомни Йорданов. По думите му в нощта на пороя на дежурните телефони в общината са получени 35 сигнала, основно за наводнени приземни етажи. Няма пострадала градска инфраструктура, освен няколко наноса по два от булевардите в Добрич, пише кметът. Вчера ниските части на дерето са почистени от затлачени клони и растителност.
БТА