цигари
цигари / / Дарик Нюз,архив
По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. За 2018 г. темата е „Тютюн и сърдечни заболявания“. В световен мащаб от сърдечно-съдови заболявания умират повече хора отколкото всяка друга причина за смърт, а употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим допринасят за приблизително 12% от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания.

От РЗИ - Добрич предлагат на пушачите да се възползват от подкрепа в преодоляване на зависимостта, съвети и окуражаване в: “Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене”, където ще узнаят какво е количеството на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин, измерени с апарат Smoker lyzer.

По повод Световния ден без тютюнопушене, Регионална здравна инспекция – Добрич организира през месец май Скринингова кампания с изнесени кабинети в средните училища и професионални гимназии в Добрич, Тервел, Каварна, Ген. Тошево, и в село Стефаново, община Добричка. Проведени са интерактивни обучения и демонстрации на пушещ макет с ученици от начален и прогимназиален етап на основната образователна степен и демонстрация на апарат (Smoker lyzer) и обучения на тема „Тютюн и сърдечни заболявания“ - с ученици от гимназиален етап на средната образователна степен. За най-малките са осигурени образователни книжки „Ако животните можеха да говорят…“ и „Оцвети и помисли“; 

Клуб на непушача към ОУ “П. К. Яворов” село Стефаново организира спортно мероприятие “Аз не пуша, не пуши с мен и ти!” с награди за победителите, осигурени от РЗИ - Добрич.

Проведена е и среща с медицински специалисти от направление Детско и училищно здравеопазване в град Добрич.