Шведски хор учи български народни песни в Балчик
Шведски хор учи български народни песни в Балчик / netinfo

Цяла седмица женски хор от Стокхолм e изучавал български народни песни в балчишкия храм "Св.Св.Константин и Елена", съобщават от пресслужбата на крайморския град.

Любовта към българския фолклор ги събира преди 20 години на фестивал в шведския град Фалун. Там срещат и певицата от "Мистерия на българските гласове" Мария Лешкова, която ги ръководи, подбира репертоар и дирижира. Срещите с Мария са един-два пъти годишно, а през останалото време певиците се събират в клуб за балканска музика в Стокхолм или репетират в домовете си.

По време на престоя си в Балчик хорът от шведската столица е научил няколко нови песни и е затвърдил наученото през последните месеци извън България.
Певиците често са канени в българското посолство в Швеция, а в сряда те са представени на сцена пред балчишката публика лично от Теодосий Спасов.

Преди Балчик стокхолмските жени са провеждали творчески лагери в София, котленското село Ичера и Копривщица. Престоят в крайморския град, по думите им, е бил много ползотворен, а очарованието на морето и скалите, гостоприемството и чудесната публика със сигурност ще ги върне тук и следващото лято.