С каква равносметка изпращат годината кметовете в региона
С каква равносметка изпращат годината кметовете в региона / Дарик Добрич

Кметовете на общини в Добричка област споделиха пред Дарик с каква равносметка изпращат 2011-та и какво очакват от Новата година в личен и служебен план.

Все още сме кметове в година на избори, което означава, че през 2011 година сме постигнали една лична победа и няма как да не я оценим като успешна, каза пред Дарик кметът на Балчик Николай Ангелов. Освен това той сподели, че вече има зет, а сватбата на дъщеря му ще бъде в началото на следващата година.
Въпреки кризата, Ангелов определи годината като успешна за община Балчик. "Убеден съм, че 2012-та ще бъде още по-добра, тъй като само за последния месец подписахме договори за над 40 млн. лева за усвояване на европейски средства, а в началото на януари очаквам да подпишем за още около 20 млн. лева", отбеляза Ангелов. Трябва да продължим да работим и да се надяваме, че всеки следващ ден ще е по-добър от предишния, посочи балчишкият кмет.

2012-та не би била по-добра от тази година, защото всички виждаме в какви условия живеем, каза кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов. Надявам се обаче, че разбирането, което имаме от хората ще ни помага в бъдеще да се докоснем и до тези проблеми, които не сме успели да решим, продължи Михайлов. Хубаво е да не пропускаме ежедневните житейски радости, отбеляза още кметът – "това, че сме здрави, че около нас са нашите близки, че чувстваме тяхната обич и съпричастност". "Бих се обърнал към всички мои съграждани - нека да преценяваме живата от гледна точка на това, което имаме, на това до което сме се докоснали-да го оценим. И смятам, че то ще ни дава кураж и в добри, и в лоши времена", посочи Димитър Михайлов. За себе си той пожела здраве и сподели, че с много радост очаква раждането на второто си внуче през новата година.

2011-та година беше добра за община Добричка, заяви кметът Петко Петков. "Работихме на около 300 обекта и вложихме около 3 млн. лева общински пари.
На този етап се справяме, да се надяваме и през 2012-та да сме в такова добро икономическо състояние", каза кметът. От събитията в личен план той открои 65-годишнината си и факта, че е избран за кмет за шести пореден път. Трябва да дадеш всичко от себе си, за да печелиш доверието на хората, сподели Петков. За новата година той си пожела здраве и успех в реализирането на задачите в полза на хората от общината.

Като противоречива определи отиващата си година кметът на Каварна Цонко Цонев. 2011-та беше доста напрегната, предвид икономическата ситуацията и местните избори, каза Цонев. "Хубаво е, че Калиакра остана в „А”-група, продължихме с фестивалите и с всичко друго, което беше започнато през последните 8 години в сферата на културата", допълни каварненският кмет.
Той очаква 2012-та да е много по-спокойна и по-благодатна от тази, която изпращаме.

Справяхме се добре през 2011 година, спечелихме нов мандат при тежки избори, надявам се през него да имаме още успехи, заяви пред Дарик кметът на Крушари Добри Стефанов. Общината има преизпълнение на собствените приходи, но въпреки това не мога да бъда най-големият оптимист на фона на картината в цялата страна и в Европа, отбеляза още той. "В личен план нещата вървят добре, въпреки че от време на време получавам есемеси от ЕГН-то, но това е нормално", пошегува се крушарският кмет.

2011-та беше една от много добрите години за община Тервел, каза кметът Живко Георгиев. Той отбеляза многото реализирани проекти по инфраструктурата, определянето на община Тервел като работодател на годината, проектите в сферата на социалните дейности и това, че тервелчани имат нов църковен храм. Живко Георгиев подчерта, че вече са подписани два нови договора, чиято реализация ще започне през 2012 година - проект за водопрод, канализация и пречиствателна станция на стойност 17 млн. и 200 хил. лева и проект по програмата за развитие на селските райони за 5 млн.700 хил. лева. В личен план всичко е нормално, „трупаме повече и повече години”, каза тервелският кмет. Той отбеляза, че е преминал през поредните избори за местна власт и полученото доверие го задължава.

От постъпването ми като кмет създадохме система, за да можем да участваме в различни проекти по европейските програми, посочи новоизбраната кметица на община Шабла проф. Райна Бърдарева. През 2012-та година тя очаква развитие на къмпинговия  туризъм. Бърдарева призна, че решението да се раздели с академичното си поприще, за да заеме кметския пост в Шабла е било трудно за нея. "Вече три месеца оттогава обаче не изпитвам съжаление, защото имам ясна визия за онова, което искам и бих направила за община Шабла", посочи проф. Бърдарева.
Тя пожела здраве и добра екипност в управленския състав на Шабла, за да успеят да се справят с всичко, обявено в програмата за развитието на общината.