/ netinfo
В галерия "Тихото гнездо" на ДКИ КЦ "Двореца"-Балчик бе открита самостоятелна изложба на Йорданка Йорданова. Самоукият творец от български произход от дълги години живее в Чехия. Живописните платна, вдъхновени от природата и от цветята, провокират със своята поетичност и цветност. Те могат да бъдат разгледани до 14 юли.

Изложбата постави началото на Седмицата на чешката култура в Културен център "Двореца". Официални гости на откриването бяха кметовете на Балчик - Николай Ангелов и на чешкия град Валашске Мезиржичи - Роберт Стржинек.

Балет "Арабеск" гостува в Двореца - Балчик

Концертът за флейта, кларинет и пиано е второто събитие, с което ДКИ КЦ "Двореца"-Балчик отбелязва Седмицата на чешката култура. В Каменна зала на Двореца музикалното семейство Пивоварчик съвместно с пианистката Биляна Енева изпълниха произведения на  Ян К. Ванхал, Клод Дебюси, Франтишек В. Крамарж, Радамес Гнатали и други композитори.

Иржи Пивоварчик е кларнетист, завършил Средното музикално училище в град Кромнержич, а след това и Музикалната академия в Прага. За кратко време е бил член на моравската филхармония в Оломоyc. Сега е член на групата "Ensemble flair" в Остава.

"Двореца" ще бъде домакин на изложба на скулптора Красимир Яков

Маркета Пивоварчикова е флейтистка. След завършването на Средното музикално училище със специалност флейта, следва в университета в Острава, специалност музикална педагогика. През 1997 г. печели първа награда на музикален конкурс с флейта. Преди да стане учител по флейта е солистка в Чехия и Германия.

Варбора Пивоварчикова свири на пиано /клавир/ от седемгодишна възраст. В момента е на 15 години и учи в гимназията на град Валашке Мезиржичи.

Биляна Енева завършва специалност пиано в СМУ "Добри Христов"-Варна. Продължава образованието си в ДМА "Панчо Владигеров" - София. Завършва майсторски клас по пиано и корепетиция в Музикалната академия в София.

Солист е във Варненската филхармония и оркестъра на ДМА "Панчо Владигеров".