Регионална библиотека - Силистра се включва в Националния маратон на четенето
Регионална библиотека - Силистра се включва в Националния маратон на четенето / Дарик Добрич

За единадесета поредна година Регионална библиотека „Партений Павлович" - Силистра се включи активно със свои инициативи в Националния маратон на четенето. На местно ниво стартът на Маратона бе даден в навечерието на 2 април - Международен ден на детската книга, с инициативата "Имало едно време" с участието на деца от пети клас на СОУ "Н. Вапцаров" и театрална студия към НЧ "Доростол".

До 26 април, когато приключва кампанията, ще бъдат реализирани няколко инициативи с участието на силистренци от 5 до над 70 годишна възраст. В периода 2-10 април се провеждат четенията "Българска класика" в Дом за стари хора с отделение за лежащо болни в Силистра. Най-активния период на кампанията е 11-22 април, когато ще се включат както деца от детските градини в Силистра, така и ученици от основни и средни училища и студенти. На 12 април в Детски отдел на Библиотеката е обявен "Ден: Остави всичко и чети".

Кампанията, целяща да привлече общественото внимание към значението на грамотността и популяризиране на четенето ще бъде финализирана на 26 април с "Празник на четящите деца" на сцената пред Библиотеката.

По традиция националната кампания се провежда от Българската библиотечно информационна асоциация в партньорство с Асоциация „Българска книга", под мотото на инициативата: „Походът на книгата". Участието в маратона е доброволно и се състои в четене на глас на текстове от любими автори и произведения или по избрана тема. Маратонът на четящите хора е забавление, в центъра на което е книгата.