Разреждат влаковете по линията Варна-Добрич
Разреждат влаковете по линията Варна-Добрич / Дарик Варна

Синдикатите и ръководството на железниците ще седнат на масата за преговори на седмия ден от протестите. Това стана известно след като двете страни независимо една от друга го съобщиха пред медиите. В същото време заради стачните действия и допълнителни разходи от днес спират движение 30 влака. Това означава, че линиите ще продължат да съществуват, но по тях ще пътуват пътнически композиции с разредено разписание.

От пресцентъра на БДЖ поясниха, че решението за това било взето заради допълнителната загуба на клиенти от стачни действия, както и искането на банките кредитори за ясни реформи и освобождаване на паричен ресурс за погасяване на просрочените задължения, се казва в съобщението. Така по различни влакови линии ще се движат композиции с разредено разписание. Някои от влаковете, които спират са по линиите: Бургас - Каспичан, Пловдив-Пещера, Пловдив Асеновград, Варна-Добрич, Карлово-Тулово, Левски-Троян, Димитровград-Михайлово, София-Перник и София-Радомир.

Синдикатите протестират всекидневно между 8 и 16 часа вече шест дни. Всеки ден близо около 200 влака спират движение, а в стачката се включват над 400 железничари. Още през почивните дни премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски съобщиха през медиите, че са разпоредили на ръководството на превозвача да преговарят с синдикатите, но до днес това не случи. Срещата е насрочена за 30 ноември, когато КТ „Подкрепа" и КНСБ готвят национална стачка срещу пенсионната реформа, а железничарският синдикат съобщи, че е солидарен и с този протест и ще се включи в него.