Работник от строителна фирма счупи крак при трудов инцидент
Работник от строителна фирма счупи крак при трудов инцидент / Дарик Добрич

Работник от строителна фирма е пострадал при трудов инцидент на 14 август, съобщи за Дарик шефът на Инспекцията по труда Младен Мартинов. Мъжът е бил ударен от пътно-строителна машина. Настанен е в добричката болница със счупен крак и е бил опериран. Днес трудовите инспектори ще чуят от него подробностите по случая. Вече са били разпитани работодателят и очевидци на инцидента. Проверката продължава, каза Мартинов. 

Той съобщи още, че вчера същата пътно-строителна фирма, която извършва дейност на едно от голфигрищата на Северното Черноморие е била проверена. Във връзка с летните жеги са инспектирани условията на труд на работещите на открито строители. Те са имали осигурени разхладителни напитки и допълнително две почивки от по 15 минути. Работното време е било намалено с 1 час, а по обяд работниците са почивали два часа. Нарушения не са открити. 

Това лято в Инспекцията няма постъпили жалби за непоносима жега в работни помещения. В края на юли са направени 12 проверки, при които не е констатирана тежка работна среда - температури над 30 градуса, лошо движение на въздуха и влажност извън допустимите рамки. Младен Мартинов припомни, че миналото лято за неподходящи условия на труд за два дни е бил затворен шивашки цех. 

От Инспекцията по труда апелират към работодателите да предприемат мерки за облекчаване на работата на служителите си в горещините. Такива мерки са изместване на работното време, разрешаване на повече почивки, осигуряване на разхладителни напитки и помещения за отдих. Тези предписания трябва да се спазват задължително, ако няма техническа възможност в помещенията да се осигури нормална работна среда, или пък се работи на открито.