Работна група ще разглежда инвестиционния проект „Добрич експо”
Работна група ще разглежда инвестиционния проект „Добрич експо” / netinfo

Работна група, съставена от 8 съветници и петима представители на общинската администрация, ще разглежда инвестиционно предложение от Асоциацията на земеделските производители в България, реши Общинският съвет.

Асоциацията иска да реализира в Добрич проекта "Добрич експо", като изгради  експозиционен център за организиране на селскостопански изложения на открито, многофункционална зала за изложения и конферентна зала за мероприятия. При представянето на проекта на днешната сесия присъства председателят на асоциацията - бившият земеделски министър Венцислав Върбанов.

Предлага се създаване на акционерно дружество, в което община Добрич да апортира терен за ползване, а останалите акционери да предоставят финансов ресурс за реализация на проекта. Прогнозната стойност на строителните дейности е около 2.8 млн. лева. Предвижда се разкриване на 80 работни места.

Идеята е експозиционният център да бъде изграден върху терен от 40.5 декара в района на Резиденцията. Това е теренът, който беше апортиран в капитала на „Добрички панаир” с намерението там да се създаде изложбен комплекс, което не беше направено, обясни кметът Йордан Йорданов. Този имот е общински, ще бъде направена оценка на стойността му, след което ще бъде апортиран в новото дружество, посочи Йорданов.

Той допълни, че сформираната работна група ще има задачата да обсъди и как ще се развива „Добрички панаир”. „Според мен има няколко варианта. Да остане така, както е в момента и в един бъдещ период двете дружества да работят заедно за привличане на фестивали и панаири. Другият вариант е община Добрич да излезе от „Добрички панаир“, а третият – по решение на 100% от акционерите, дружеството да бъде ликвидирано“, посочи кметът.

Ако получим подкрепата на Общината и всичко върви добре, до август месец догодина би трябвало да се завърши външната инфраструктура и там да се проведе първото изложение, коментира от своя страна Венцислав Върбанов. По думите му през 2017-а ще се работи и за изграждане на мултифункционалната зала. Идеята е в Добрич да има изложбен център, който да не се ограничава в организиране само на селскостопански изложения, а да развива постоянна дейност. Върбанов смята, че ако община Добрич и Асоциацията на земеделските производители в България започнат съвместния проект,  впоследствие към него ще прояви интерес и бизнесът.

Добрич е избран за инвестицията поради предимствата си като най-голям селскостопански център в България и известна дестинация чрез организираните повече от 20 години успешни агро бизнес изложения.

Асоциацията на земеделските производители в България работи повече от 10 години за развитието на модерно и конкурентно земеделие в нашата страна. Нейни членове и партньори са производители на селскостопанска продукция, фирми от хранително вкусовата промишленост, университети и научни институции, медии и консултантски фирми.