Първокласници ще слушат лекция за Освобождението на Добрич в музея
Първокласници ще слушат лекция за Освобождението на Добрич в музея / Дарик Добрич, архив

Лекция, посветена на Освобождението на Добрич от османско владичество, ще бъде изнесена във Възрожденското училище от 11.15 часа. Събитията от важната за града дата ще представи пред деца от 1 клас от СОУ „Св. Климент Охридски" с класен ръководител Снежина Георгиева ще представи уредникът от отдел „Възраждане" Надежда Иванова.

Това е първата лекция от новата образователна програма на Регионален исторически музей - Добрич „Паметта на светлите дати". В нея чрез мултимедийни презентации, изнесени лектории и беседи в музейни обекти, специалисти ще запознаят учениците от 1 до 12 клас с най-важните дати от българската история. "Идеята е да поддържаме близост с образователните институции, защото ние сме тези, които съхраняват ценностите от миналото", каза Иванова.

Сред набелязаните за възпоменаване дати са годишнини от речта на Иван Кършовски, от рождението на Иван хаджи Вълков, на Стефан Караджа и др., но покрай тях децата ще се запознаят с много факти за царство България, за религията, за културата и просветата и т.н.

В образователната програма могат да се включат всички училища, като преподавателите направят предвариелна заявка в музея.