Продължава подписката срещу високите лихви по банковите кредити
Продължава подписката срещу високите лихви по банковите кредити / netinfo

5000 души са се разписали само през първите два дни на август в подписката срещу високите лихви по банковите кредити, инициирана от Националната асоциация на българския бизнес/НАББ/. Това съобщи в Добрич председателят на формацията Светлозар Николов. Подписката се провежда в София, Варна, Добрич и Русе и предстои да стартира в Шумен, Бургас и Благоевград. Очакваме до края на този месец идеята да бъде подкрепена от половин милион българи, каза Николов. Той припомни, че през месец юли са били събрани 40 000 подписа. 

„В най-бедната страна на ЕС се плащат най-високите лихви по кредити. Това ни поставя в неизгодно положение спрямо другите европейски държави. Чрез високите лихви се създава безработица и бюджетен дефицит, фалират фирми, разбиват се семейства." - заяви Николов. 

Много важно е да подчертаем, че ние не сме хора, които се обявяват против това да се плащат задълженията към банките, но сме против  да плащаме най-високите лихви в Европа, да ни увеличават лихвените проценти и да ни правят кредитите изискуеми за две закъснели вноски, заяви Тихомир Димитров, който е един от организаторите  на подписката в Добрич. 

Фирмите правят всичко възможно да оцелеят, а банките не намаляват маржа между своите печалби и лихвите, като дори увеличават лихвите със задна дата, което е неморално, незаконно и затруднява бизнеса, обясни Светлозар Николов. 

Асоциацията настоява в условията на икономическа криза да има 4-процентна лихва върху текущите кредити и гратисни периоди. Членовете на НАББ са готови да образуват живи вериги и да препятстват съдия-изпълнителите при изземване на имоти, заложени срещу кредити. 

Екип на асоциацията и чужди експерти ще подготвят до две седмици проектозакон за  защита на длъжника, каза още Светлозар Николов. 

В Добрич подписи се събират до магазин „Шанс" по бул. „25 септември" на ул. „Дойран".