Приемат предложения за носители на годишните награди за културата
Приемат предложения за носители на годишните награди за културата / Дарик Добрич

Община Добрич приема предложения за носители на годишните награди "Добрич" в областта на културата и науката. Тази година отличията за първи път ще се връчват по наскоро утвърдените нови правила.

На 1 ноември ще бъдат връчени само 3 награди - една колективна, една индивидуална и една награда за млад творец или учен /до 35 години/. Отличените ще получават диплом и парична премия - 1500 лв. за колективната награда, 1000 лв. за индивидуалната и 1000 лв. за млад творец или учен.

Годишните награди в областта на културата и науката „Добрич” имат за цел да удостоят с публично признание творци, учени и дейци на изкуството и културата от град Добрич за ярки постижения и принос в развитието на сценичните изкуства, визуалните изкуства, културното наследство, книгите, четенето и библиотеките, медиите и науката.

Предложенията за наградите се правят от културни, образователни и научни институти и организации, творчески звена, съюзи и синдикати, неправителствени организации и граждани в писмен вид със съответната мотивация до 20 септември на всяка календарна година. Физическите и юридически лица могат да правят само по едно предложение в трите категории.

Номинации ще се разглеждат и оценяват от комисия в състав от минимум пет члена с председател заместник-кметът в ресор „Хуманитарни дейности“. По преценка на комисията награди могат и да не се присъдят. Комисията може да присъди допълнително грамоти за принос в науката и в духовното развитие на град Добрич по своя преценка. Наградите ще се връчват за постижения през периода от 1 септември на предходната година до 1 септември в годината на присъждане.