Приемат номинации за националната литературна награда Йордан Йовков
Приемат номинации за националната литературна награда Йордан Йовков / Дарик Добрич

Започва приемането на номинации за Националната литературна награда „Йордан Йовков“, информират от община Добрич. Предложенията могат да бъдат депозирани до 31 август на адрес: Община град Добрич – За НЛН „Йордан Йовков“ - ул. „България” 12, 9300 Добрич или на e-mail: kultura_dobrich@abv.bg.

Наградата се връчва на пет години на тържествена церемония и удостоява автори със значителни художествени постижения в духа на посланията на Йордан Йовков и принос в националната литература.

Тази година отличието ще бъде връчено на 20 ноември за десети пореден път по време на Националните литературни празници „Йордан Йовков“, посветени на 135 години от рождението на класика на българската литература Йордан Йовков.

Националната литературна награда е учредена през 1970 г. от община Добрич като естествен израз на почитта на добруджанци към големия творец и желание за стимулиране на съвременния литературен процес и културна среда.

Наградата е индивидуална и се присъжда приживе на български автори. Носителят й  получава плакет, грамота и парична сума в размер на 2 000 лева, която може да бъде актуализирана в годината на връчване. Литературната награда може да бъде съпътствана от Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство. Материален израз на Отличието е в размер на 1 500 лева.