Премахват незаконния строеж в „Яйлата” доброволно до края на юли
Премахват незаконния строеж в „Яйлата” доброволно до края на юли / Дарик Добрич, архив

До края на юли изпълнителите на незаконния строеж в местността „Яйлата" в село Камен бряг, община Каварна, трябва да премахнат сами извършеното строителство, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Това е крайният срок за доброволно изпълнение, съобразно законодателството и дадените предписания.

Проверка на ДНСК е установила, че в момента заповедта за спиране на строителни работи и забрана достъпа до незаконния строеж се спазва. С окончателно съдебно решение на Върховния административен съд от 2 юли т.г. заповедта за премахване е потвърдена.

От МРРБ припомнят, че извършителите на незаконния строеж в „Яйлата" са подновили строителството в деня на изборите през 2013 г. Органите на ДНСК незабавно са извършили проверка и са установили, че от главния архитект на община Каварна е издадено разрешение за строеж с тежки пороци - в защитена територия на археологически резерват „Яйлата", в която с плана за управление и в общия устройствен план недвусмислено е забранено всякакво строителство. Разрешението за строеж е отменено от органите на ДНСК.

Издадени са заповеди за спиране и заповед за премахване на незаконния строеж, а строителството е спряно незабавно. От органите на ДНСК са наложени глоби на главния архитект на община Каварна за издаване на незаконосъобразно разрешение за строеж, на двамата извършители на незаконния строеж и на техническия ръководител на строежа.

Съгласно разпоредбите на Административно-процесуалния кодекс, не е допустимо да се премахват принудително от ДНСК, преди да е дадена възможност на извършителя да премахне незаконния строеж доброволно. Процедурата е спазена и от органите на ДНСК са връчени покани за доброволно изпълнение на извършителите на незаконния строеж, с които е даден срок до края на юли да премахнат сами незаконния строеж.

В случай, че това не бъде направено ДНСК ще предприеме действия за принудително премахване.