/ Виа Понтика
Звездата на българския театър и кино - Мария Статулова, режисьорът Галина Кралева и съпругата на Иван Андонов – Люба Маричкова, ще се срещнат  с участници и гости на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”, който се провежда за дванадесети път в Балчик.
 
Срещата е предвидена за 20.00 ч. тази вечер в Каменна зала в Двореца и ще предшества прожекцията на филма „Поне за миг да полетя. На Иван Андонов с обич”. Лентата е  продукция на „КУЛЕВ ФИЛМ ПРОДУКЦИЯ” с подкрепата на НФЦ/НДК/ АУДИО ВИДЕО „ОРФЕЙ”.
 
Продуцент  е Анри Кулев, режисьор - Галина Кралева. В творческия екип влизат сценаристът Влади Киров и операторът Светла Ганева. Във филма участват Люба Маричкова, Илка Зафирова, Мария Статулова, Диана Райнова, Анани Явашев, Асен Шопов, Георги Данаилов, Георги Мишев, Кирил Маричков, Иван Веселинов, Христо Мутафчиев.
 
 „Поне за миг да полетя” е филм-портрет за една изключителна фигура на българската култура – универсалния Иван Андонов (1934-2011). Продукцията е сложна артистична тъкан от незабравимите му игрални филми, авангардната му анимация, въздействащата живопис, редки интервюта, театрални спектакли, актьорски превъплъщения, свидетелства на колеги и приятели, кадри от достолепния родов дом в Пловдив…
 
Два часа преди прожекцията на филма, в 18.00 ч. в Каменна зала в Двореца ще започне инструменталният камерен концерт на Квартет Класически китари „4G’s” от Сърбия. Милош Вукович, Стефан Миленкович, Павле Жаркич и Стефан Деянович - студенти от Факултета за изкуства в
Университета в Ниш, с ръководител доц. Братислав Златкович, ще представят произведения на Пауло Белинати, Кларис Асад, Шигеру Мацуока, Пьотър Илич Чайковски, Йохан Пахелбел, Братислав Златкович.
 
Първият ден от новата седмица – 16 септември, ще се впише във фестивалната програма на „Виа Понтика” с концерт на Дуо „Колаж”. В 18.00 ч.  Нона Кръстникова – сопран, и Мария Русева – пиано, ще поведат посетителите в храма „Св. св. Константин и Елена” (Гръцката църква) в Балчик на музикално пътешествие, озаглавено ”Мелодии с дъх на смола”. Ще звучат произведения на Морис Равел и Едвард  Григ.